I sidste uge startede jeg på faget Materiel design, som denne blog skal dokumentere mit arbejde med. Faget vil uddanne mig til at arbejde med håndarbejde og sløjd i folkeskolen - eller ifølge den nye reform 'Håndværk og Design'.
Den første dag gik med introduktion til faget, lærerne og hinanden. Til slut fik vi dog også tid til at komme i gang med vores første projekt - 'Snit din egen kniv'. Vi blev kort introduceret til de metoder vi skulle bruge, hvorefter vores lærer gik ud og fældede et træ. Elletræet måtte dø kort tid før vi skulle i gang, fordi frisk, vådt træ er lettere at snitte i.
Da træet var fældet savede vi det ud i mindre stykker, som det stykke træ jeg holder på billedet herunder.
Dette stykke træ skulle så deles i fire og vil altså kunne blive til fire knivskafter. Det var vigtigt at omkredsen på træet var stort nok til mindst at kunne halveres, da træ trækker sammen når det tørrer. Et helt stykke træ, som det på billedet herover, vil altså trække sig mest sammen yderst og vil flække som på den lille tegning jeg har lagt ind her.
Næste step var altså at flække vores træstykke over, først i halve og derefter i fjerdedele. Dette skulle gøres med en økse - hvilket måske nok skræmte mig en smule i første omgang. Det viste sig dog at der ikke skulle svinges rundt med økserne, øksen skulle blot placeres på træet det rigtige sted, hvorefter den skulle slås på med en træhammer. På den måde flækkede træet fint over hvor det skulle... Smart smart!
Vi havde nu starten til håndtaget på vores kniv og så skulle knivbladet gøres klar. Først og fremmest galt det om at sørge for at vi ikke kunne komme til at skære os på kniven, så den skarpe del af kniven blev pakket ind i gaffa-tape. Den anden del af knivbladet, den der skulle bankes ind i træet, var for lang og skulle forkortes ved at slibe et hak ind på hver side af kniven. Et stykke af kniven kunne så knækkes af og enden slibes spids.
Og så var det i gang med at spænde knivbladet fast, placere vores (stadigt noget store og grove) træhåndtag ovenpå og så ellers hamre løs med den førnævnte træhammer.
Med vores kniv klar til snitning, var dagen slut og for at træet kunne holde sig fugtigt til ugen efter, skulle det pakkes ind i køkkenfilm (eller hvad det nu hedder..).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar