onsdag den 25. september 2013

Tryk med Viskelæder på Stof

I dagens lektioner begyndte vi at trykke på stof. 
Da jeg tidligere har gået på Grafisk tekniker linjen på KTS, har jeg da også før prøvet nogle noget mere komplicerede metoder til at trykke på stof. De metoder vi lærte at bruge til stoftryk (silketryk) på KTS, krævede da også nogle store maskiner og en del flere kemikalier. Det var en utroligt spændende tid på KTS og jeg nød at kunne fordybe mig i de forskellige teknikker. Det eneste jeg har været ærgelig over, var at nogle metoderne ikke kunne overføres til noget man havde mulighed for at lave til privat brug (de store dyre maskiner og halv farlige kemikalier). 
Dagens lektioner i MD præsenterede en meget mere simpel metode til at trykke på stof med. Efter en brainstormingfase skulle vi finde på et mønster eller en figur der havde en størrelse så den kunne optegnes på og udskæres fra et lille viskelæder (her kunne med fordel bruges noget større - som også vil gøre det lettere for børn at arbejde med). Herefter skulle mønstret skæres ud - sådan at det afskårne ville blive den 'hvide' del af mønstret, det er altså selvfølgelig det forhøjede motiv, der er det der bliver trykt med farve. Med fordel kan man bruge de samme 'knive', der normalt bruges til linoleumstryk.
Herunder ses min første skitse - meget korte brainstorm - og herefter viderebearbejdning, endelig skitse og viskelæderet med udskæringer.





Herefter lavedes et prøve tryk på et stykke 'prøvestof'. Når trykklodsen/viskelæderet er tilfredsstillende, spændes et stykke stof ud med nåle på en plade og den ønskede trykfarve hældes ud på et par vaskeservietter i en foliebakke. Farven fordeles på servietten og man er nu klar til at trykke. Trykklodsen/stemplet dyppes i farven og det kræver et par forsøg for at finde ud af cirka hvor meget farve der skal på for at give det bedste tryk. Stemplet med farve trykkes ned på stoffet og der sørges for at hele fladen kommer ordentligt i kontakt med stoffet.

Mit stof med tryk ligger i øjeblikket til tørre på skolen og jeg kan derfor ikke indsætte et billede af det nu. Så snart jeg får hentet det og taget et par fotos, vil de bliver indsat herunder.

Dette er en let metode der kan bruges i hjemmet, og som jeg sagtens kan forestille mig, vil være god at bruge med eleverne i folkeskolen. Jeg tror at eleverne vil kunne finde en entusiasme og tilfredshed med proces og produkt. Dog finder jeg det vigtigt at eleverne får et brugbart, funktionelt produkt ud af forløbet - de skal altså føle at der er en grund til at de skal igennem processen. Da vi i dag blot fik et forholdsvist lille stykke stof at trykke på, var det svært, at se hvad vi dog så skulle bruge stoffet til efterfølgende. Jeg tror forløbet vil være langt mere vellykket hvis eleverne enten får lov at trykke på et indkøbsnet, t-shirt eller at de fra starten får at vide hvordan det trykte senere skal bruges (fx til at sy en pude eller noget lignende).
Der kan også forsøges med tryk på andre ting end stof, der skal dog så bruges andre typer af farver - så farve og materialer passer sammen og trykket dermed holder optimalt.

Projekt 'Snit en kniv' - færdiggørelse

Nye projekter er nu gået i gang i vores MD timer på skolen, disse vil jeg skrive om i bloggen senere, derfor har kniv-projektet måtte færdiggøres i fritiden. Jeg har derfor over et par aftener derfor arbejdet videre på min kniv. 
Jeg fandt ud af at jeg knivskaftet føltes for stort til min, forholdsvis lille, hånd. Jeg besluttede derfor at gøre håndtaget mindre ved at grovsnitte det og forsøge at beholde noget af den form jeg allerede havde snittet frem.


Her et foto af kniven fra da jeg skrev det sidste blog indlæg og da jeg følte, jeg var ved at finde den rigtige form.



På de to fotos herover er har jeg groft snittet en hel del af håndtaget for at få det til at passe bedre i min hånd. Formen har jeg dog forsøgt at beholde.

Da jeg nu mente jeg havde den rigtige form og størrelse, var næste step at få håndtaget slebet pænt og 'blødt'. Dette måtte dog vente et par dages tid, da træet helst skal være helt tørt inden man går i gang med sandpapiret.
Et par dage efter startede jeg slibningen, først med groft sandpapir og derefter med fint. Jeg forsøgte at gøre formerne bløde og at få et mere færdigt udseende på skaftet. ...Og tænk en gang jeg er faktisk blevet meget godt tilfreds med resultat af dette projekt. 

Herunder fotos den færdige kniv fra forskellige vinkler.






Jeg er nu så godt som sikker på at den er færdig. Den eneste overvejelse er så om jeg skal give træet olie... Hvis jeg gør dette, indsætter jeg et foto mere senere. 

So for now - Project completed! 

torsdag den 5. september 2013

Projekt 'Snit en kniv' - dag 2

Vores undervisning i Materiel Design foregår kun en gang om uge, så vores projekter kan let komme til, at ligge og vente en uge inden der bliver arbejdet videre på dem. Nettop af denne grund lå vores snit-selv-knivhåndtag pakket ind i køkkenfilm og ventede på at vi skulle i gang igen. 
Dog fik vores knive lov at vente lidt længere endnu, da vi startede dagens lektioner med at tale om det kommende nye fag i folkeskolen 'Håndværk og Design', udfra den tekst vi havde læst hjemme.
I gang med at vores knive kom vi da, og vi bevægede os ud på bænkene lige uden for vores lokaler, pakkede håndtagene og begyndte at snitte. Da det kun gik meget langsomt fremad, besluttede Christine og jeg at at vi måtte flække nogle større stykker træ af med øksen. Så ind i værkstedet med os og frem med øksen og træhammere. Af kom nogle større stykker og håndtaget blev en del mindre.
Herefter satte vi os ud på bænkene igen for at snitte videre og det hyggede vi os nu rigtig godt med. Så jeg vil da lige indsætte et par stemningsbilleder.


Smilende Christine med selv-snittet kniv.



Zülbiye er koncentreret i gang med at snitte en træmand.



Lauge og Morten er SÅ glade når de snitter.


Og ja, mig og min, på dette tidspunkt lidt voldsomt store, kniv 
- kort tid efter den havde fået et par hug med øksen.


Efter lidt grovsnitteri sad jeg altså med denne, stadigt store, klods i hånden.

Snit, snit, snit.... Det tager sin tid at snitte et knivhåndtag, men så er det da godt at der er nogle at snakke med imens. Mens vi snittede og prøvede os frem, kom Lauge (der er snedker) med et par gode råd og inden dagens lektioner var forbi, var vores håndtag da også blevet mindre og havde fået noget mere form. Herunder min kniv lige før vi pakkede sammen.


Og så var det tid til at finde hjemad, så håndetaget blev igen pakket ind og jeg lånte en snitte kniv med hjem, så jeg kunne arbejde videre. 
Det valgte jeg da også at bruge en del af min aften på. (Måske det skal nævnes, at når først jeg er i gang med et projekt, vil jeg gerne arbejde videre mens jeg lige føler for det.) Så med lidt TV-lyd i baggrunden, fik jeg snittet videre på mit håndtag og nu begynder det at ligne en færdig kniv.


Her et mellem stadie, hvor håndtagets form er blevet rundere og blødere at se på.


Her har jeg forsøgt at forme håndtaget så det ligge godt i hånden.



De sidste billeder viser den seneste udvikling 
og her er jeg ved at være tilfreds med den form jeg er nået frem til. 



Materiel Design - Start på et nyt fag

I sidste uge startede jeg på faget Materiel design, som denne blog skal dokumentere mit arbejde med. Faget vil uddanne mig til at arbejde med håndarbejde og sløjd i folkeskolen - eller ifølge den nye reform 'Håndværk og Design'. 
Den første dag gik med introduktion til faget, lærerne og hinanden. Til slut fik vi dog også tid til at komme i gang med vores første projekt - 'Snit din egen kniv'. Vi blev kort introduceret til de metoder vi skulle bruge, hvorefter vores lærer gik ud og fældede et træ. Elletræet måtte dø kort tid før vi skulle i gang, fordi frisk, vådt træ er lettere at snitte i. 
Da træet var fældet savede vi det ud i mindre stykker, som det stykke træ jeg holder på billedet herunder.


Dette stykke træ skulle så deles i fire og vil altså kunne blive til fire knivskafter. Det var vigtigt at omkredsen på træet var stort nok til mindst at kunne halveres, da træ trækker sammen når det tørrer. Et helt stykke træ, som det på billedet herover, vil altså trække sig mest sammen yderst og vil flække som på den lille tegning jeg har lagt ind her.


Næste step var altså at flække vores træstykke over, først i halve og derefter i fjerdedele. Dette skulle gøres med en økse - hvilket måske nok skræmte mig en smule i første omgang. Det viste sig dog at der ikke skulle svinges rundt med økserne, øksen skulle blot placeres på træet det rigtige sted, hvorefter den skulle slås på med en træhammer. På den måde flækkede træet fint over hvor det skulle... Smart smart!
Vi havde nu starten til håndtaget på vores kniv og så skulle knivbladet gøres klar. Først og fremmest galt det om at sørge for at vi ikke kunne komme til at skære os på kniven, så den skarpe del af kniven blev pakket ind i gaffa-tape. Den anden del af knivbladet, den der skulle bankes ind i træet, var for lang og skulle forkortes ved at slibe et hak ind på hver side af kniven. Et stykke af kniven kunne så knækkes af og enden slibes spids.
Og så var det i gang med at spænde knivbladet fast, placere vores (stadigt noget store og grove) træhåndtag ovenpå og så ellers hamre løs med den førnævnte træhammer.
Med vores kniv klar til snitning, var dagen slut og for at træet kunne holde sig fugtigt til ugen efter, skulle det pakkes ind i køkkenfilm (eller hvad det nu hedder..).