I dagens lektioner begyndte vi at trykke på stof.
Da jeg tidligere har gået på Grafisk tekniker linjen på KTS, har jeg da også før prøvet nogle noget mere komplicerede metoder til at trykke på stof. De metoder vi lærte at bruge til stoftryk (silketryk) på KTS, krævede da også nogle store maskiner og en del flere kemikalier. Det var en utroligt spændende tid på KTS og jeg nød at kunne fordybe mig i de forskellige teknikker. Det eneste jeg har været ærgelig over, var at nogle metoderne ikke kunne overføres til noget man havde mulighed for at lave til privat brug (de store dyre maskiner og halv farlige kemikalier).
Dagens lektioner i MD præsenterede en meget mere simpel metode til at trykke på stof med. Efter en brainstormingfase skulle vi finde på et mønster eller en figur der havde en størrelse så den kunne optegnes på og udskæres fra et lille viskelæder (her kunne med fordel bruges noget større - som også vil gøre det lettere for børn at arbejde med). Herefter skulle mønstret skæres ud - sådan at det afskårne ville blive den 'hvide' del af mønstret, det er altså selvfølgelig det forhøjede motiv, der er det der bliver trykt med farve. Med fordel kan man bruge de samme 'knive', der normalt bruges til linoleumstryk.
Herunder ses min første skitse - meget korte brainstorm - og herefter viderebearbejdning, endelig skitse og viskelæderet med udskæringer.
Herunder ses min første skitse - meget korte brainstorm - og herefter viderebearbejdning, endelig skitse og viskelæderet med udskæringer.
Herefter lavedes et prøve tryk på et stykke 'prøvestof'. Når trykklodsen/viskelæderet er tilfredsstillende, spændes et stykke stof ud med nåle på en plade og den ønskede trykfarve hældes ud på et par vaskeservietter i en foliebakke. Farven fordeles på servietten og man er nu klar til at trykke. Trykklodsen/stemplet dyppes i farven og det kræver et par forsøg for at finde ud af cirka hvor meget farve der skal på for at give det bedste tryk. Stemplet med farve trykkes ned på stoffet og der sørges for at hele fladen kommer ordentligt i kontakt med stoffet.
Mit stof med tryk ligger i øjeblikket til tørre på skolen og jeg kan derfor ikke indsætte et billede af det nu. Så snart jeg får hentet det og taget et par fotos, vil de bliver indsat herunder.
Dette er en let metode der kan bruges i hjemmet, og som jeg sagtens kan forestille mig, vil være god at bruge med eleverne i folkeskolen. Jeg tror at eleverne vil kunne finde en entusiasme og tilfredshed med proces og produkt. Dog finder jeg det vigtigt at eleverne får et brugbart, funktionelt produkt ud af forløbet - de skal altså føle at der er en grund til at de skal igennem processen. Da vi i dag blot fik et forholdsvist lille stykke stof at trykke på, var det svært, at se hvad vi dog så skulle bruge stoffet til efterfølgende. Jeg tror forløbet vil være langt mere vellykket hvis eleverne enten får lov at trykke på et indkøbsnet, t-shirt eller at de fra starten får at vide hvordan det trykte senere skal bruges (fx til at sy en pude eller noget lignende).
Der kan også forsøges med tryk på andre ting end stof, der skal dog så bruges andre typer af farver - så farve og materialer passer sammen og trykket dermed holder optimalt.