onsdag den 25. december 2013

Julepynt af filt - 2013

Siden jeg var meget lille, har jeg sammen med min farmor lavet julepynt. Det gjorde jeg igen i år. Tidligere på året købte jeg tre pakker filt - med filt i forskellige farver, så jeg besluttede at lave julepynt af dette. Jeg købte også noget broderigarn i Søstrene Grene, for at kunne sy detaljer i de rigtige farver.


For at få noget inspiration gik jeg på Pinterest og fandt en masse forskellige billeder af julepynt lavet i filt. Jeg faldt over et rensdyr, som var fint og samtidig virkede ret simpelt at lave.

Dette var hvad der kom ud af det - to rensdyr, en med rød tud og en uden:

De enkelte dele af ét rensdyr, med påsyede øjne

Færdigt rensdyr - Rudolf

Færdigt rensdyr - uden Rudolfs røde tud

Lavede egentlig lidt mere, men det blev givet videre - og glemte at tage billeder, måske de kommer senere.

Update 15.01.14
Jeg fik taget billeder af de sidste stykker julepynt jeg fik lavet, så dem sætter jeg da lige ind herunder.

Min lillesøster elsker køer, så da jeg valgte at lave julepynt til hende, måtte jeg jo lave en ko hun kunne hænge på juletræet.

Og til min lillebror, som sidder lang tid hver dag foran computeren med hørebøffer på, lavede jeg en snemand - med hørebøffer. 


Til mig selv lavede Grisling fra Peter Plys - for han er så hyggelig :)


Sofapuder til julegaver

Så blev det jul igen! ..Og hvilken skøn jul det var :)
Denne jul valgte jeg at lave nogle af julegaverne selv. I år havde jeg nemlig mulighed for at bruge lokaler og maskiner i materiel design værkstedet på skolen. SÅ smart! 
Både min mor og farmor ønskede sig sofapuder og da disse ellers kan være meget dyre, hvis man skal ud og købe dem, var jeg glad for muligheden for at lave dem selv. Jeg besluttede at lave fire puder til hver, to med mønster og to ensfarvede. De skulle dog være forskellige, så de passede til de personer der skulle have dem. Jeg valgte to stykker matchende stof til hver.

Herefter lagde jeg en plan:









Jeg besluttede at starte med at lave en prøve-pude, for at se om min plan kunne fungere. Det viste sig at planen virkede og samtidig at det sværeste i processen var påsyningen af lynlåsen, så det krævede nogle forsøg. 

Således blev prøve-puden:





Så var det i gang med det bare at komme i gang med de rigtige puder. I processen følte jeg, at det blev lettere og lettere. Jeg fik mere og mere styr på hvad jeg skulle gøre og hvordan jeg skulle gøre det. Resultatet blev ikke fuldstædig perfekt, men det er jo også første og synes alligevel det blev ganske godt.

Så her er resultatet:












torsdag den 10. oktober 2013

'Minion' tryk med viskelæder

Jeg er blevet inspireret af de projekter vi har lavet i MD de sidste par gange, så jeg var forbi en 'Tiger' butik forleden, for at købe nogle større viskelædere til at lave tryk/stempler med. Jeg købte tre store viskelædere og fandt et udskæresæt frem, som jeg havde i forvejen. Jeg besluttede at jeg ville lave et tryk med en 'minion' (fra filmen 'Grusomme mig'), så jeg fandt nogle billeder på nettet og tegnede ud fra dem et par skitser - som kan ses nedenfor.  



Herefter tegnede jeg den op på viskelæderet og begyndte at 'skære' den ud. På de to billeder herunder ses hvordan selve trykklodsen/stemplet så ud da det var udskåret færdig.





Jeg havde en lille stempelpude, som jeg duppede henover trykfladen - så alt det høje altså tog imod farven.



Og nu var der så bare tilbage at forsøge at trykke den på papir. Herunder ses  resultatet, som jeg er blevet gangske godt tilfreds med :)







Planen er at lave en 'minion' mere og trykke de to på et indkøbsnet... så 'To be continued'.



onsdag den 9. oktober 2013

Første blog opgave - 'Begreberne: Håndværk og Design'

Så har vi fået vores første rigtige opgave på bloggen. Vi er blevet bedt om at tænke over begreberne; Håndværk og Design. Vi skal altså tænke over det nye navn, faget får i folkeskolen. De to, nu, separate fag, håndarbejde og sløjd, bliver slået sammen til et samlet fag med nyt navn, 'Håndværk og Design'.
Vi har fået besked på, at skrive et blog indlæg om de følgende spørgsmål:
"Men hvad forbinder DU selv med ordene HÅNDVÆRK og DESIGN?
Se dig omkring og overvej hvad der skal til for at noget kan beskrives som godt håndværk eller godt design ? Kan de forenes i et og samme produkt ?"
Fra: http://materiel-design132.blogspot.dk/

Så her begynder altså mit blogindlæg herom:

Jeg vil starte med den diskussion vi havde i klassen om dette emne, da vi blev stillet opgaven. Vi forsøgte at opstille nogle parametre, der må/skal indgå i 'Godt Håndværk' og 'Godt Design'.
Vi kom i fællesskab frem til de følgende, som blev skrevet op på tavlen:

Godt Håndværk:
Kræver finish, er gennemtænkt, kræver motivation, er holdbart, har en funktion, kræver håndværksmæssige færdigheder.

Godt Design:
Er formgivning af ting, er tre-delt og har følgende parametre; Æstetik, Funktion og Symbolværdi (Kommunikation). 

Det var altså det klassen kunne komme frem til i fællesskab, men det jeg så skal finde frem til nu, er mine egne meninger om emnet. Jeg har flere gange haft faget design og netop dette fag har jeg altid haft stor interesse for. Derfor er jeg også glad for at kunne dele min entusiasme for faget med eleverne, og måske skabe en interesse for faget hos dem. Samtidig er jeg også selv interesseret i den håndværksmæssige del af faget og mener at det kan give utroligt meget selv, at lære at arbejde med materialer og metoder. På den måder får man en helt anden forståelse af materialerne og de måder hvorpå de kan bruges. Derfor er jeg også glad for at de to fag bliver slået sammen og at der bliver tilføjet noget ekstra - nemlig design aspektet.

Men for nu at beskrive de to:
Godt design er for mig noget der er gennemtænkt. Der skal altså være tænkt over mange aspekter i et produkt. For mig er funktion og æstetik lige vigtige, uden funktionalitet er det ikke godt design og det samme gælder for æstetikken, det er ikke godt design hvis det æstetiske ikke er gennemtænkt. Godt design indeholder altså lige dele æstetik og funktionalitet. Eksempelvis kan jeg huske, at jeg en gang i en design time på HF skulle teste forskellige citruspressere. Der var en høj, elegant og meget æstetisk citruspresser i metal, den havde tre lange tynde ben og selve presseren sad øverst på disse. Problemet var bare, at den ikke fungerede som citruspresser, den var fin og skulpturel, men utroligt dårlig til at presse citroner med. Her var der altså tænkt overvejende på æstetik frem for funktion. Overvægten af æstetik og forglemslen af funktionen, gjorde denne til dårligt design - fra mit synspunkt.
Godt håndværk kan være godt design, men er det ikke nødvendigvis. De to kan godt stå adskilt, selvom de ofte hænger sammen. Godt håndværk ser jeg som en god udførelse af et produkt, altså at det fungerer godt (igen funktion) og at det er gennemarbejdet ned i detaljerne. Med godt håndværk er det heller ikke nok blot med funktionen. Skufferne kan måske glide fint og håndtaget være den rigtige størrelse, så det passer til din hånd, men hvis der er huller i bunden, fordi skuffedelene ikke er sat ordentligt sammen, er det ikke godt håndværk. Selvom skufferne kun skal bruges til at opbevare A4 mapper, og der derfor ikke falder noget ud af skuffen, vil det være dårligt lavet, altså rigtig dårligt håndværk. Skuffernes funktion fejler her ikke noget, men æstetikken og det håndværksmæssige er den helt galt med.

For begge gælder det altså om at gennemtænke og gennemarbejde så mange aspekter som overhovedet muligt. Og detaljer er vigtige!



Sy et penalhus

Som det næste projekt fik vi at vide, at vi kunne vælge at sy en pung, en taske, et penalhus eller noget lignende. Det skulle bare være noget med en lynlås. Jeg valgte at lave et penalhus og jeg skulle nu vælge stof til både inder- og ydersiden. Disse to skulle så måles og klippes.



Her er vrangsiden af det stof jeg ville bruge som for.



Her vrangsiden af det stof der skulle bruges på ydersiden af mit penalhus.



Her er de to stykker lagt sammen for, at få en idé om hvordan penalhuset ville komme til at se ud.


Herunder har jeg lagt forskellige lynlåse ovenpå, for at kunne vælge hvilken der passede bedst.




Jeg endte med at vælge den sidste, PINK.

Nu skulle lynlåsen sættes sammen med stoffet og første skridt i den proces var at sætte yderstoffet fast til lynlåsen med knappenåle. Ret mod ret og på begge sider af lynlåsen. Kanterne skulle herefter syes med ZikZak blot for at holde dem sammen. Efter dette skulle inderstoffet også sættes fast med knappenåle og syes fast på samme måde.

Herunder kan man se hvordan det så ud.




Næste skridt var at sy alle tre 'lag' sammen, altså inderside, lynlås og yderside, helt lige.


Herunder ses hvordan det så ud, når den blev vendt med den 'rigtige' side ud af. 




Nu skulle siderne også syes sammen. Først valgte jeg hvor jeg syntes lynlåsen skulle sidde, herefter satte jeg knappenåle i, syede lige henover tæt på lynlåsens ender og til sidst zikzakkede jeg enderne.



På billederne herunder har jeg klippet overskydende tråde af og man kan se hvordan jeg har syet siderne sammen.






De næste tre billeder viser det færdige penalhus, vendt den 'rigtige' vej - ikke længere på vrangen.





Samtidig med at jeg lavede penalhuset ovenover, lavede jeg et ekstra efter samme fremgangsmåde, så herunder har jeg indsat billederne af den.








Alt i alt er jeg meget godt tilfreds med processen og med de resultater der kom ud af det.
...Og jeg har lyst til at arbejde videre med det! :)